Maç, serinin geri kalanıyla aynı senaryoda başladı ama bu kez roller tersten yazılmıştı. OKC 13-3 ile başladığı çeyreği 33-19 önde tamamladı. Yüzde 62.5 gibi muazzam bir şut isabeti yakaladılar. Heat 3. maçtaki gibi jumper'ları sokmakta zorlandı maçın başında. İlk çeyrek isabetleri yine bir önceki maçtaki gibiydi. Neredeyse tüm üretimleri boyalı alandan geldi.
Heat'in ilk çeyrekteki şut isabeti |
Ama ikinci çeyrekte Thunder'ın alabora olması uzun sürmedi. Heat 16-0'lık seriyle ilk çeyreğin hesabını sadece 4 dakikada kapattı. Bu bölümde çok iyi savunma yaptılar ancak Durant ve Harden'ın kötü tercihleri de işlerini kolaylaştırdı. Harden'a geleceğiz... Bu sekanstan sonra skor başa baş gitse de, oyuna hükmeden genelde Heat oldu. Thunder, çoğunlukla Russell Westbrook'un insanüstü işleriyle oyuna tutunmaya çalıştı. Westbrook demişken:
Russell Westbrook:
Westbrook sıkça eleştirilen bir oyuncu. Eleştirilerin odak noktası da genelde tercihleri. Evet, bir oyun kurucu olarak yeterli saha görüşüne ve yaratma yetisine sahip değil Westbrook, ama zincilerini çözdüğünüzde Thunder'ın tüm vahşiliğini ortaya çıkaran yegane isim. Tüm artı ve eksilerini bir teraziye koyarsak, bence eksileri hiçbir şekilde ağır basamaz.
4. maçta yaptığı işler gerçekten inanılmazdı. Neredeyse 2001 final serisi ilk maçında Allen Iverson'un Lakers'a tek başına yaptıklarını tekrarlıyordu. 32'de 20 şut isabetiyle tam 42 sayı, 7 ribaund, 5 asist...
Allen Iverson - 2001 final serisi - 1. maç
Westbrook - 4. maç
Tabii bitime saniyeler kala yaptığı o saçma faulle maçı mahvetmedi değil RW0. Ama bütün maç öyle üstün işler yaptı ki, zaten sadece "iyi" oynamış olsa, Thunder maçın sonunu dahi getiremeyecekti. Kimsenin de pek bir eleştirecek durumu yoktu açıkçası.
Hata!:
Böyle bir laf söylenir mi ya? Ibaka'nın yaptığı iş değil yani. Yahoo! Sports, "Deli ilaçlarının etkisi altında olabilir" diye başlık attı! LeBron da "Konuşmaya değmez. O salağın teki" gibi sert bir cevap verdi.
Thunder henüz çok çömez. Bu tür akıl oyunlarını, psikolojik savaşları daha tam bilmiyorlar. Ibaka'nın bu anlamsız yorumu dışında Durant'in de bir önceki maçta Wade'in üzerinden basket atıp "Çok kısasın" gibi saçma bir lafı vardı. O olaya "buradan" ulaşabilirsiniz.
Bu iki "oyun" da ters tepti. LeBron ve Wade toplamda 51 sayı, 15 asist ve 14 ribaund üretti. Savunmaları da cabası. Wade bir bel sakatlığı yaşadı. Oralı bile olmayıp oyuna devam etti. LeBron'a kıramplar girdi. Ona rağmen direndi. Çok da kritik bir top soktu o halde. Bu kadar kibirli iki adamı böylesine gereksiz laflarla kamçılamak hiç ama hiç akıllıca değil.
Ekstra Faktör:
James Harden, Thunder'ın tartışmasız en önemli basketbol aklı. Oyunun kritik anlarında tüm kontrolü Westbrook yerine elinde bulunduran isim. Ama gerçekten felaket bir seri geçiriyor. Şutlar girmeyebilir, basit hatalar yapılabilir. Ama Harden bambaşka bir yerde. Yaptıkları fiziksel değil mental hatalar ve bunlar NBA finallerinde asla kabul edebileceğiniz şeyler değil. Spurs serisinde 18.5 olan sayı ortalaması Heat'e karşı 10.8. Ki onu da yine berbat seçimler yaptığı ama şutlarda isabet bulduğu ikinci maç yükseltiyor. Dün zaten felaketti. Boş turnike kaçırdıktan sonra da iyice kayboldu. 2/10 şut isabeti, 2 asist, 4 top kaybı, 5 faul! Kendisini belindeki sorunlar nedeniyle hareket etmekte bile zorlanan Mike Miller savunduğunda dahi hiçbir şey üretemedi.
Heat'te ise LeBron ve Wade'e en büyük katkı Mario Chalmers'tan geldi. Günü gününü tutmayan bir isim Chalmers. Ama çembere gitmekte henüz korkma duygusuyla tanışmamış bir çocuk kadar duru. Çeyrek başına skoru aşağıda. Son periyotta verdiği katkı muhteşem. Maçın son bölümünde bir mola dönüşü Wade'e "Beni bul" demiş. Ki topu aldıktan sonra basketi yapmayı da başardı.
Chalmers, Durant'in faul problemine girmemek için LeBron'u bırakıp kendisini savunmaya başlamasını "saygısızlık" olarak değerlendirmiş.
Chalmy |
Scott Brooks:
Thunder'ın contender kabul edilmeye başladığı günden bu yana olduğu gibi, Brooks'un bu seride yaptıkları da fazlasıyla tartışılıyor. Özellikle 3. maçta Durant faul problemi nedeniyle kenardayken Westbrook'u da 5 dakika oturtması, OKC'nin öndeyken tüm kontrolü kaybetmesine neden olmuştu.
Heat'in 4 kısasına karşı ne yapacağına bir türlü karar veremedi Brooks. Takımı kısalttığında tek uzun tercihinde sık sık yanlışlar yaptı. Heat'in bu düzenine karşı OKC'nin sahada tutabileceği tek uzun ikilisi Ibaka ve Collison. O da çabukluklarından dolayı. Tek uzuna döndüğüde Collison'u oynatırsa takım kısa ve zayıf kalıyor. Pota altı iyi korunamıyor. Perkins'i oynatırsa yavaşlıktan dolayı savunma rotasyonları ciddi anlamda aksıyor. Belki 5. maçta bir karar çıkabilir Thunder staff'ından, belli olmaz!
Son maçta Fisher'a verdiği sürenin mantıklı hiçbir açıklaması yok. Ne yapar bu Fisher yahu? 22 dakika, 0 sayı, 0 asist, 0 ribaund... "Ama işte çok tecrübeli..." falan diyen varsa, kendileri bir alt başlıktan devam edebilir.
Fisher'ın, sahadaki varlığıyla neden olduğu olumsuzluklardan en göz önünde olanlara gelelim... Fisher ve Westbrook sahadayken Harden zoraki olarak 3 numaraya kayıyor. Ki bu sekansların tamamında savunduğu adam da LeBron James. Heat burayı işlemekten hiç geri kalmadı.
Savunma deseniz S'si yok! Thunder seri boyunca küçük patlamalarla öne geçtiği her sekans sonrası, Fisher sahadayken tüm ritmi ve kontrolü kaybetti.
Fisher'ın sahada olduğu 22 dakika, Sefolosha'nın sadece 27 dakika oynamasına sebep oldu. Hiçbir hatası olmayan, herhangi bir sakatlık veya faul problemi bulunmayan ve sahada olduğu her saniye iyi işler yapan Sefolosha, neden bu kadar oturdu kenarda? Anlaması güç.
All-Around:
Amerikan medyası fazla havaya girip LeBron'un Jordan'dan daha iyi olduğu tüm istatistikleri ortaya çıkarmaya başladı. Hoş... Michael Jordan zaten Thunder'ınki gibi takım savunmalarına karşı oynamıştı!
Bu kıyaslama saçma ama LeBron'un yaptıkları da asla inkar edilemez. Artık clutch eleştirilerini yavaş yavaş silmiş gibi görünüyor. Tarihin en all-around oyuncularından biri olduğuna zaten şüphe yok. Dünkü maçta Perkins'i savunduğu sekans dahi oldu. Oyun kurucu da savunuyor. İnsan değil pek kendisi!
All-around demişken şu tablo iyi gider:
En azından bir 6. maç görmeyi çok istiyorum seride. Ama OKC'nin bu oyunuyla pek mümkün görünmüyor. Bakalım...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder