Finaller - 1. Maç

Kevin Durant ile LeBron James’in bu sabaha kadarki karşılaşmalarında 7-2’lik bir James üstünlüğü vardı. Bireysel skor üretiminde de üstünlük 5-4 ile aynı taraftaydı. Ama şimdi bunların hepsini unutun. Artık finallerdeyiz.

Genç Oklahoma City Thunder’ın maça tedirgin başlayacağı tahmin edilen ve beklenen bir durumdu. Takımda Derek Fisher ve Kendrick Perkins dışında final oynamış tek bir oyuncu yok. İlk bölümde de eller biraz olsun titriyor, ayaklar gitmekte zorlanıyordu gerginlikten. Thunder ideal, 2 uzunlu beşini bozmazken, Heat playoff’larda alıştığımız gibi 4 kısayla başladı. Bu farklı beşlerde sorun yaşayan OKC oldu. Heat hücumları alışılanın çok üzerinde bir pas sayısına ulaşırken, bu beşe karşı uzun ve ağır kalan Thunder, savunmada kaymaları yapmakta ve doğru rotasyonu oluşturmakta zorlandı. Nitekim çeyrek sonunda Heat’in 11 basketinin 9’u asist üzerinden gelmişti.

İki takım da maçın ilk yarısında birbirinin penetrecilerinin drive yollarını çok iyi kapadı. Bu da çembere daha az saldırılmasına ve daha az faul düdüğü çıkmasına sebep oldu. İlk yarıda iki takımın toplam 12 serbest atışı var. Çizgiye sadece iki kez giden (4 atış) Heat için Big Three’nin oluşmasından beri bir rekor oldu bu rakam. Wade, artık kimsenin yadırgamadığı ilk yarı sendromuna devam ederken, çok ekstra bir skor katkısı getiren Battier ve Chalmers, ilk yarıda toplam 23 sayı kaydetti ki bu, Wade ve LeBron’un toplamından 3 sayı daha fazlaydı.

* Wade, son 8 playoff maçının ilk yarılarında yüzde 29 isabet oranıyla 6.3 sayı üretiyor. Bu sabah da 3/8 ile 6 sayıda kaldı.

Thunder ise, bu çeyrekte yavaş yavaş nerede olduğunu kanıksamaya ve maçın başındaki tedirginliğinden kurtulmaya başladı. Harden son dönemlerde gördüğümüz en kötü maçını oynuyordu. Perkins ise üstün fiziğinin “cezasını” çekiyordu. İki takım çok farklı beşlerle ve düzenlerle oynarken, Heat’in Perkins ile eşleşebilecek bir oyuncusunun olmayışını kullanamamaları yüzünden Perkins, ilk yarının büyük bölümünde benchte oturmak zorunda kaldı. Çünkü işler savunmada ters tepiyordu bu düzende.

OKC’nin en önemli özelliği agresifliği. Onların rakiplerine karşı çılgınca bir saldırganlık içerisinde oynaması Loud City’i de eşsiz bir atmosfer haline sokuyor. İlk yarıda hiç göremediğimiz bu vahşiliğin ikinci yarıda Chesapeake Energy Arena’daki yerini almasıyla, ilk yarıda 13’e kadar çıkan Heat farkının Thunder için bir önemi de kalmadı.

Heat’te Wade kötü oyununu tüm maça yayarken, LeBron da son çeyrekte ona nispeten ayak uydurdu. Ama bunda yorgunluk faktörü de çok önemli. LeBron, 7. maça giden Celtics serisinde ortalama 46 dakika süre almıştı. Finallerin ilk maçında da Erik Spoelstra rotasyonu fazlasıyla dar tuttu ve zaten çok dinlenmiş olmayan Heat maçın sonuna da diri kalamadı. İşte iki takımdaki dakika dağılımı:

















Bu bölümde Nick Collison, müthiş yardım savunması yaptı ve tüm savunma rotasyonlarını yetişti. İçeriye giren Heat kısalarının konforunu bozan önemli faktörlerinde başındaydı. Hücumdaki müthiş enerjisiyle takımına pek çok ikinci şans yarattı. Çok göz önünde olmayan bu tür oyuncuları çok severim. Collison da kariyerinin başından beri çok beğendeiğim bir görev adamı. Bu denli önemli katkı vermesine gerçekten çok sevindim.

Wade ve LeBron istenen seviyenin altında kalırken, LeBron’un son çeyrek rakamları yine beklendiği kadar iyi değildi. Ayrıca ilk yarıda toplam 23 sayı atan Battier ve Chalmers’ın bu devrede sadece 6 sayı atabilmesi, Heat’i iyice zor duruma soktu.


Miami ikinci yarıda sadece 38 sayı üretebilirken, son çeyreği domine eden Durant ve Westbrook, bu devrede toplam 39 sayı attı! OKC de bu şekilde, Harden’ın felaket bir gece geçirmesine rağmen, ilk yarıda kendilerini baskı altında hissettikleri bölüm dışında çok sıkıntı yaşamadan maçı kazanmış oldu.

                                                                                                                                                       

Maçtan Notlar:

- Heat, ikinci yarının tamamında 38 sayı bulabilirken, bu devrede sadece Durant ve Westbrook 39 sayı attı.

- Son çeyrekte Heat’i adeta teslim alan Durant ve Westbrook, OKC’nin son 29 sayısının 23’ünü kendileri attı.

- Kevin Durant son çeyrekte 16 sayı atarken, LeBron James bu periyotta 7 sayıda kaldı.

- Chris Bosh'un maç boyu kullandığı 11 şutun tamamı boyalı alan dışından geldi.


- Thunder, Heat'e karşı boyalı alandan yüzde 68 ile oynadı. Bu, Heat'e karşı rakiplerin sezon boyunca  boyalı alanda yakaladığı en yüksek ikinci oran.



Hiç yorum yok: