Doğu Finali - 6. Maç

Daha bir hafta kadar önce neredeyse hepimiz, Celtics’in Heat’i finaller öncesi ne kadar oyalayabileceğini konuşurken, seriyi bitirme maçını kaybetmelerini şaşkınlıkla karşıladık. “İşte biz basketbolu bu yüzden…” Haha. Hayır, tabii ki bu klişelere girmeyeceğim.

LeBron James’in kariyeri boyunca büyük maçlarda, özellikle maç sonlarında sinmesi, oyunu resmen bırakıp bir kenara gitmesi fazlasıyla eleştiri almasına sebep oldu bugüne kadar. Ancak beşinci maçtan sonra Yahoo! Sports gerçekten ağır bir üslup kullanmıştı James için. “LeBron Meltdown 2.0” diye bir başlık atmışlar, makale boyunca da sertçe eleştirmişlerdi büyük maç performanslarını.

LeBron o haberi okudu mu bilmiyorum. Ama maça inanılmaz bir motivasyonla çıktığı kesin. Yahoo! Sports editörü eğer bir Boston taraftarıysa, başlığı atarken suratında beliren tebessüm eminim yerini tam tersi bir ifadeye bırakmıştır dün gece.

Hava atışıyla birlikte müthiş bir odaklanmayla Celtics’e saldırmaya başladı LeBron. İlk 3 çeyrek sonunda bir saniye bile dinlenmemişti. Maç kopana kadar da oyunda kaldı. 19/26 isabet oranıyla 45 sayı, 15 ribaund ve 5 asist… Gerçekten akıl alır gibi değil. İşte resitalin tamamı:


2010 playoff’ları Batı finali 6. maçında Kobe Bryant öyle bir oyun oynamıştı ki, o gün maçı kaybedip eve dönen Phoenix Suns’ın coachu Alvin Gentry, “Bugün sahada Michael’ı gördüm” demişti. Dün de LeBron, bizlere bir Michael resitali sundu. Zaten Wade de maçtan sonra “Maçın başından itibaren hedefe kilitlenmişti. Onu bugüne dek bu şekilde görmedim” diyecekti LeBron hakkında.

Daha ilk yarı sonunda şöyle bir skor dağılımı olmuştu Heat’te:

* Wade'in artık alıştığımız ilk yarı sendromu

3. çeyrek bitiminde ise -ki maçın kopmasına çok kısa bir süre kalmıştı artık- LeBron ve Heat, şu şekilde ayrılıyordu:


Celtics’e pek değinemedim. Takımda gerçekten ilginç bir hava, yadırganacak bir heyecansızlık vardı. Rondo’nun orta mesafelerle yetindiği anlarda takımın genel ritmi ciddi anlamda düştü. Ama o ne zaman çembere saldırmaya ve agresif olmaya karar verdi, o zaman Celtics’in takım direnci ve savunma isteği de yükseldi. Ama Celtics’in net bir hamle yapamayacağını, daha 3. çeyreğin sonlarına doğru salondaki atmosferden hissettik. Boston taraftarı ligin tartışmasız en iyilerindendir. Ama takımdaki ölü toprağı onlara da sıçramıştı.

Allen ve Pierce ise tamamen off bir gece geçirdi. İkili, toplamda 7/25 ile 19 sayıda kalınca Celtics de insanüstü LeBron’a karşı kazanmak için çok da şey üretememiş oldu. Gerçi buna etken olarak, Pierce’in ilk yarıda 3’leyip kenara erken gelmesi nedeniyle ritim bulamamasını ve Ray Allen’ın sakatlığı nedeniyle hala zorlanıyor olmasını gösterebiliriz ama artık takımlar NBA finallerinin kıyısında ve işler kimse için kolay değil.

Pierce maçtan sonra arkadaşlarının üzerindeki baskıyı alma çabasındaydı; “Bütün sezon underdog konumundaydık. Yedinci maça da bu şekilde gidiyoruz” diyerek baskıyı Heat oyuncularına yüklemeye çalıştı The Truth.

Heat, 6. maçtaki galibiyetle peş peşe kaybetme stresinden kurtuldu. 7. maç enfes olacak. Ama Celtics oyuncularının, son maçta kaybetmiş göründükleri “acil durum” duygusunu geri kazanmaları şart.


Hiç yorum yok: