Batı Finali - 5. Maç

Serinin San Antonio’daki ilk iki maçında öyle bir basketbol izlemiştik ki, hızlandırılmış sezonun tüm eksikleri gitmişti adeta. Özellikle Spurs’ten yine futbolun Barcelona’sı kıvamında bir basketbol bekledi herkes ancak bu defa savunmanın ve sertliğin savaşına tanıklık ettik.

Gregg Popovich, seri boyunca felaket şut atan Danny Green’in (4/21 3s) yerine ilk beşte Manu Ginobili’ye yer verdi beşinci maçta. 3 ve 4. maçlarda Thunder savunması tarafından tüm penetre yolları kesilen Tony Parker’a da içeriyi ısrarla zorlamasını tembihlediği belliydi. Zira Fransız, ilk molaya kadar hücum alanında topa her dokunuşunda çembere saldırdı. Bu agresiflik, Ginobili’nin cinliğiyle de birleşince, Thunder daha 57 sn geçmişken üç faul yaptı. Bunların ikisini yapan Ibaka’nın da benche gitmesiyle işler Spurs için fena başlamadı.

Ancak devrenin kalan bölümünde Thunder’ın yaptığı inanılmaz savunma, Spurs’ün ritmini ciddi anlamda bozdu. Parker’ın penetre alanlarını maçın hemen başındaki sekans dışında kesmeyi başardılar ve ilk iki maçtaki müthiş ball movement’a izin vermediler. Savunmadaki üst düzey rotasyon ve yardımlaşma, Spurs’ü sürekli el üzeri şutlara iterken devre sonunda yüzde 40’ın altında kalıp tam 11 de top kaybı yapmışlardı.

Ginobili ve Parker, geride kalan sezon boyunca Spurs’ün en skorer iki ismiydi. Eğer onların skor katkısı azalırsa, diğer oyuncuların üst düzey çabası bile yeterli olmayabiliyor. Dünkü maç dışında, ilk 4 maç itibariyle, Spurs’ün kazandığı ve kaybettiği maçlarda ikilinin skor katkısı şu şekilde:



Tabloda gördüğünüz gibi galibiyetlerde ikilinin boyalı alan sayıları hayli yüksek. Tabii bu rakam çoğunlukla Parker’a bağlı. 3 ve 4. maçlarda Parker’ın penetrelerini çok iyi durdurmuştu Thunder. 5. maçta da bazı kısa sekanslar dışında bu konuda çok başarılı oldular. Fransız’ın hareketliliğini sınırlamak, Spurs’ü yenmekteki temel faktörlerden biri.

Hem Durant hem de Westbrook’un felaket şut attığı devrede (ikisi toplamda 5/17), tam 14 asist yapan Thunder, tıpkı dördüncü maçta olduğu gibi skor yükünü yine tüm takıma dağıttı bu süreçte. Hatta Nick Collison bile, playoff kariyerinde ilk defa bir çeyrekte 3 saha içi isabet kaydetti.


İkinci yarı yine Ibaka’nın erken faul problemiyle başladı. Karar mekanizması istikrarsız çalışan Westbrook, yanlış tercihler yapmaya başlayınca Spurs bir anda maça geri döndü. Yine de, bu bölümde takım olarak fazla şey başaramadılar. İkinci yarıda Ginobili’nin inanılmaz oyunu vardı onlar adına. Geriden gelip öne geçmelerini sağlayan, çok kötü oynadıkları ve ciddi bir güven problemi yaşadıkları gecede onları kazanabileceklerine inandıran tek şey Arjantinlinin akıl almaz oyunuydu. Manu, maçı 34 sayı, 7 asist ve 6 ribaund ile tamamladı.

Ginobili'nin dün geceki şut tablosu

Tony Parker, çok kötü oynadığı gecenin son çeyreğinde nispeten katkı verdiyse de, yaptıkları hiç de yeterli olmadı. 5/14 şut isabetinde kalan Fransız oyun kurucu, 5 de top kaybı yaptı. Zaten Spurs’ün takım olarak yaptığı 21 top kaybı, ne denli kötü bir gece geçirdiklerini ortaya koyan bir rakam. Zira sezon ortalamaları sadece 13.

OKC’de ise Kevin Durant, son çeyrekte adeta şampiyon gibi oynadı. Maçı 10/19 ile, 22’si ikinci yarıda olmak üzere 27 sayıyla tamamladı ve Spurs’ün hamle yapmaya çalıştığı her yerde, dirençlerini kıracak bir şey yapmayı başardı.

Bu kadar kötü bir oyun sonrası, Gregg Popovich de umutsuz görünüyordu. "Şampiyonlar deplasmanda kazanır. Thunder da bunu yaptı" diyerek, belki de turdan ümidini kestiğini gösteriyordu Pop.

Durant de bu konuda hemfikir: "Hiçbir zaman oturup sıramızın gelmesini beklemedik. Çıkıp her şeyi kazanmak istiyoruz."

Eğer bir OKC - Miami finali olursa, Kevin Durant ile LeBron James eşleşmesi efsanevi olacak.


                                                                                                                                                             


Maçtan Notlar:

- Kevin Durant, ilk yarıda 1/6 ile oynadıktan sonra ikinci yarıda 9/13 gibi akıl almaz bir isabet oranı tutturdu.

- Thunder, James Harden’ın oyunda olduğu bölümde Spurs’e 24 sayılık bir üstünlük sağladı. Kenarda olduğu 13 dakikalık sekansta ise, Spurs’ün 19 sayılık üstünlüğü vardı.

- Bitime 4 saniye kala üçlüğü kaçıran Ginobili, bu yılki playofflarda, son 24 saniye içinde durumu eşitleyebilecek bir şut kullanan 23’üncü farklı oyuncu oldu. Bu 23 oyuncudan sadece Kevin Durant ve Glen Davis, şutlarında başarı sağlayabildi.

- Thunder, AT&T Center'da 6 maçlık yenilgi serisini bitirmiş oldu. Spurs'ün sahasında en son Kasım 2009'da kazanmışlardı.


2 yorum:

Oğuzhan Arslan dedi ki...

İstatistikler üzerinden yaptığın analizleri seviyorum, güzel bilgiler veriyorsun, eline sağlık yine dolu bir yazı olmuş. Bu arada San Antonio'nun maçı kaybetmesindeki temel oyuncu Parker'dı bana kalırsa, top kayıpları sayısı kaç bilmiyorum istatistik kağıdında ne yazıyor bu konuda fakat hücumu bir çok kez baltaladı sağolsun. Bu da Thunder'a kolay sayı şansı tanıdı. Nitekim Russel Westbrook'ta maçın son anlarında çok kötü bir oyun sergileyip 3-4 hücumda art arda hatalar yaptı fakat onu kurtaran isim kritik el üstünden üçlüğü atan Harden oldu. Ginobili'ye Jackson dışında destekçi çıkmayınca da sonuç bu oldu. Durant'in de Manu'nun da performansları çok iyiydi, maça keyif katan isimlerdi. Önümüzdeki maçta bir sürpriz olmayacağını ise kimse bilemez, bu yüzden umudu kaybetmemesi gerekir San Antonio cephesinin bana kalırsa.

Unknown dedi ki...

Sağol, beğenmene sevindim. Yazıda da geçiyor aslında, Parker 5 top kaybetti. Ama Thunder savunması, pick & roll'lardan sonra o kadar uzağa sürdü ki onu 3 ve 4. maçlarda, bu sabah da penetreyi pek denemedi. E böyle olunca da savunma dengesi challenge edilemiyor ve savunma oyuncularının herhangi bir pozisyon rotasyonu yapması gerekmiyor. Bu yüzden ilk iki maçtaki top dolaşımını göremiyorz üç maçtır.

Katılıyorum, Ginobili harika bir maç çıkardı. Büyük zevkti onu izlemek. Bakalım, Spurs'ün işi zor OKC'de. Ama umarım 7. maça gider seri. Çıldırırız :)