Doğu Finali - 5. Maç

Neresinden bakarsanız bakın, oldukça tuhaf bir maç oynandı dün sabah Miami ile Boston arasında. Son derece basit hatalar, art arda kaçan şutlar, değil konferans finalinde, pre-season maçlarında bile yadırganacak bir konsantrasyon eksikliği… Düşünün; hakemler bile sadece 4-5 tane tuhaf düdük çaldı! O kadar ilginç bir geceydi.

Celtics maça biraz acele hücumlarla başladı. Bu da, transition’da dengesiz yakalanmalarına ve Heat’in kolay basketler bulmasına izin verdi. Devre boyunca sahada neredeyse kimse şut sokamadı. Uzun bir süre iki takımın da şut yüzdesi 30’lardaydı. Dwyane Wade, artık bu playoff’ta klasikleşen ilk yarı sendromunu yine yaşarken, LeBron James iplerini eline alan isim oldu.

2. çeyreğin ortalarında Heat’in skor dağılımı bir ara şu şekildeydi:


Sahanın geri kalanının aksine orta mesafeleri sokabilen James, çembere saldırmaktan da geri kalmadı.


Ancak LeBron ne denli odaklanmışsa, Rondo da tam ters vaziyetteydi. Rondo’nun bazen kendi kafası içinde kaybolduğunu biliyoruz. Bedeni diğer oyuncularla aynı fiziksel evrendeyken, zihni uzaklara gidebiliyor. Ama bu, Celtics’in konferans finallerinde tolere edebileceği bir durum değil. Takımın tüm parçaları Rondo’ya bağlı ve eğer o odaklanamazsa, Celtics ritmini ciddi şekilde kaybediyor. Bu maça kadar 24 sayı, 10.5 asist ve 7 ribaund ortalamalarıyla oynayan Rondo, serideki tartışmasız en kopuk devresini oynadı.

Onun muhteşem performanslarıyla ilgili pek çok istatistiki detay veriliyor ama ben agresifliğiyle ilgili bir şey paylaşmak istiyorum. Savunmacısını geçip çembere gitme konusunda hiçbir zaman sıkıntı yaşamayan Rondo, rakip savunmacıların tüm dikkatiyle birlikte yardım savunmasını da üzerine çekiyor ve dipteki şutörlere müsait pozisyonlar hazırlıyor.

Rondo sahadayken Celtics'in dip çizgiden 3 sayı isabeti

Rondo kenardayen Celtics'in dip çizgiden 3 sayı isabeti

Görüldüğü gibi Rondo’nun sahada olup olmaması, dip çizgilerden Pietrus, Allen, Dooling gibi şutörlerin isabet oranında neredeyse yüzde 20’lik bir fark yaratıyor. İlk yarıda adeta sahada yokmuşçasına odaksız oyunu, Celtics’in hücumdaki yaratıcılığını kısıtladı. Ama Heat’in de LeBron James dışında bir skorer çıkaramaması, devrenin oldukça yakın bitmesini sağladı.

İkinci yarıda Wade nispeten toparlanırken, bu kez LeBron onun ilk yarıdaki haline döndü yavaş yavaş. Heat’te bu ikili dışında hiçbir skor katkısı çıkmaması, Rondo’nun yavaş yavaş kendine gelmesi ve Garnett ile birlikte Celtics’in vitesini yükseltmesi işleri değiştirdi. Heat, bu çeyrekte son 9 şutunu da kaçırırken, Celtics periyot sonundaki 15-1’lik seriyle sürprizin ilk ciddi işaretini veriyordu.

Son çeyrekte Garnett dinlenirken, Celtics çemberi korumakta zorlandı. LeBron bu dönemde boyalı alana saldırmayı hatırlarken, Wade’in de ona eşlik etmesiyle Heat 7-0’lık bir seri yakaladı.

Wally Szczerbiak’ın “Onda Clutch geni yok!” diyerek eleştirdiği Kevin Garnett, maç sonunu domine ederken, tüm maç berbat şut atan Paul Pierce, maçın belki de en kriitk şutunda isabet sağladı ve galibiyette önemli pay sahibi oldu.

Paul Pierce'ın maçtaki şut tablosu*

“Her şeyin bu kadar hızlı geliştiği anlarda içgüdülerinize güvenmek zorundasınız” diyor Pierce. “LeBron’un bir adım geriye gittiğini gördüm. Bana boşluk bıraktı. Şut mesafem olduğunu biliyordum. Süre dolmadan topu elimden çıkardım.”

LeBron James ise iyi oynadığı bir karşılaşmada, hakkındaki “maç sonu” eleştirilerini güçlendirircesine çok kötü bir son bölüm oynadı. Ama konferans finallerinde sahada ortalama 46 dakika kaldığını ve dün de 45 dakika oynadığını unutmamak lazım. Bazı bölümlerde Pierce’ı savunup, bazı bölümlerde Bass ile mücadele etmek ve takımın tüm skor yükünü çekmek kolay değil.

Enteresan bir seri oluyor gerçekten. Celtics finale sadece bir galibiyet uzaklıkta. Bunu başarırlarsa “Big 3” kurulduğundan beri (2007-08) 3. kez finalde olacaklar. Doc Rivers şu ana kadar muhteşem işler yaptı. Takım, her türlü rakibe uyum sağlayabiliyor ve kendi tarzında değişiklikler yapabiliyor. Garnett’in sezon ortasında 5 numaraya çekilmesiyle başlayan macera, masal gibi bir sonla bitebilir. Bu sezon Avrupa’da Olympiakos ve Panathinaikos ne yaptıysa, Boston Celtics de şu ana kadar aynısını yapıyor…


* Pierce’ın tabloda 1/4 olarak gösterilen 3 sayı isabeti 2/5 olacak.



Hiç yorum yok: