Doğu Finali - 7. Maç (Bir Devrin Sonu)

Başlangıcı olan her şeyin bir sonu vardır”… The Matrix Revolutions filminin afişindeki bu sözü gördüğünde ağladığını ifade etmişti serinin yıldızlarından Carrie Anne Moss. Dün gece de çok büyük ihtimalle Celtics’in “Big 3” döneminin kapanışına tanıklık ettik. Yıllar süren bir maratonun sonu olması, ekibin çok büyük ihtimalle ayrılacak olması, maç sonunun fazlasıyla duygu yüklü olmasına sebep oldu. 5 yılda 1 şampiyonluk kazanıp, toplamda ise 2 NBA finali oynadı bu yapı. Ama her şeyden önemlisi, yıllar boyunca inanılmaz bir inatçılık ve azim gösterdiler. Şartlar ne olursa olsun, fiziksel handikapları ne kadar artarsa artsın, savaşmaktan ve son saniyeye kadar ölümüne mücadele etmekten asla vazgeçmediler.

İşte maç koptuktan sonra, “Big 3” kenara gelirken yaşananlar:


Neredeyse tüm dünya, Heat’in maçı kazanıp finale çıkacağından emindi. Bazı ana akım medya kuruluşları, günler öncesinden Durant & LeBron kıyaslamalarına başlamıştı bile. Ama Celtics maça beklenenden çok daha iyi başladı. Maçın öneminden bağımsız olarak, ne zaman ne kadar odaklanacağı önceden asla kestirilemeyen Rajon Rondo, daha maçın hemen başlarında pota altından topu oyuna sokacağı esnada Wade’in sırtından kendine asist yaparak, ne kadar işin içinde olduğunu gösterdi. Zaten yapacağı triple-double ile 7. maçlar tarihinde 2 kez triple-double yapmış ilk oyuncu olacaktı.

Celtics’in ilk çeyrekte yaptığı 9-0’lık bir seri, Pierce’ın bir smacı sonrası kükreyerek galibiyeti ne denli istediğini göstermesi, Celtics’in bir sürpriz daha yapabileceğine olan inancını güçlendirdi tüm izleyenlerin.

Pierce'in ilk 13 dakikadaki rakamları. Ancak maçın geri kalanı böyle gitmedi

LeBron, ben tek siz hepiniz kıvamındaki 6. maçın yorgunluğunu bir nebze hissederken, Wade’in artik sinir bozucu bir hale gelen ilk yarı konsantrasyonsuzluğu devam ediyordu. Ancak Garnett’in devrenin bitimine 7 dakika kala üçlemesiyle birlikte rüzgarın terse döneceğini düşünüldü. Bu seneki playoff'ların tamamı ve 7. maçın ilk çeyreği toplamında, Garnett sahadayken Celtics, rakiplerine 161 sayılık bir üstünlük kuruyor, Big Ticket kenardayken ise 124 sayı geri düşüyordu. Fakat beklenenin çok tersi bir tablo oluştu sahada. Celtics zoraki olarak 4.5 kısa, 0.5 (Bass) uzuna döndükten sonra müthiş bir seri yakaladı. Bass de bu sekansta hayli etkili olurken, Boston 14-3’lük bir seri yakaladı. Devre bittiğinde Rondo’nun tek başına 10 asisti varken, Heat ancak 9 asistte kalmıştı. Ayrıca 10 da top kaybetmişlerdi.

Ancak Pierce’ın ilk çeyrekteki nefis oyunu sonrası neredeyse tamamen kaybolması, Celtics hücumunun fazlasıyla Rondo ve Garnett’in üzerine yüklenmesine sebep oldu.

İkinci yarıda Miami’nin savunma baskısıyla birlikte, Boston’un top kayıpları artmaya başladı. Ayrıca LeBron ve Wade’in penetre alanlarını kapamak için içeriye gömülen Celtics savunması, Heat şutörlerini ister istemez riske etti. Battier de ekstra katkısıyla takımının maça dönmesini sağladı.

Heat, son çeyrekte ise Rondo’ya şut mesafesi bırakıp, onu penetreden ziyade atış yapmaya yöneltti. Bundaki amaçları, Rondo’nun çembere inip arkadaşlarına çıkaracağı asistleri keserek, tüm takımın ritim bulmasını engellemek ve Rondo orta mesafeleri kaçırırsa, Celtics savunmaya oturamadan açık sahaya çıkıp kolay basketler bulmaktı.

Bunda nispeten başarı oldular da. Yine 48 dakika oynama çılgınlığında bulunan LeBron ve serinin tüm maçlarında olduğu gibi ilk yarı adeta “yatıp” ikinci yarılarda kendine gelen Wade ile net bir hakimiyet kuran Heat, oyunun son 8 dakikasında 20-6’lık bir seri yakalayarak finale çıkmayı başardı.

Bu inatçı, onurlu ve asla pes etmeyen takım için harika bir son oldu. Sezon başında pek çokları onlara playoff şansı dahi vermiyorken, NBA finalinin kıyısına kadar gitmeyi başardılar. Big 3 dönemi çok büyük ihtimalle sona eriyor. Ancak coach Doc Rivers dahil hepsi, Celtics efsaneleri arasındaki yerlerini çoktan aldı. Ve böyle bir takım için kesinlikle daha iyi bir son düşünülemezdi.



Celtics’i sevebilirsiniz, onlardan nefret edebilirsiniz. Ancak sporu ve mücadeleyi seviyorsanız, bu adamlara saygı duymak zorundasınız…


"TAKIM"

                                                                                                                                                          


Maçtan Notlar:

- Karşılaşmayı 22 sayı, 14 asist ve 10 ribaundla tamamlayan Rajon Rondo, kariyerinde oynadığı tüm "7. maçlar" içinde toplam 2 triple-double yapan ilk oyuncu oldu.

- LeBron James, Boston Celtics serisi boyunca sahada maç başına ortalama 46 dakika kaldı.

- Bu mücadele, Ray Allen'ın kariyerinde oynadığı dokuzuncu, Celtics'in Big Three'sinin bir araya geldiğinden beri oynadığı yedinci "7. maç" oldu.


Hiç yorum yok: