Houston ve (Yeni) Spacing

"Ligde geçirdiğiniz süre arttıkça, işe yaramayan şeylerden vazgeçmeniz daha kolay oluyor."

Houston coachu Kevin McHale, serinin ikinci maçının ardından dile getirdiği bu cümleyle ilk maçtaki oyunu ne kadar iyi analiz ettiğini ve ne denli zeki bir coach olduğunu gösterdi. Rockets, ilk maçta ciddi spacing sıkıntısı yaşamış ve vahşi OKC savunmasına karşı hücumda oldukça zorlanmıştı. Ancak McHale'in ikinci maç öncesi takımda küçük bir ayarlamaya gitmesi, Rockets'ın neredeyse saha avantajını eline geçirmesini sağlayacaktı.

Houston'un ilk maçta yaşadığı spacing sıkıntılarına dair bir yazı yazmıştım. Orada anlatmaya çalıştığım tabloyla, burada tasvir edeceklerim o kadar farklı ki, bu takıma bayılmamak gerçekten elde değil.

Şimdi bir kere coach McHale ne yaptı? Tıkanan hücumun daha iyi işlemesi için kısa beş tercihine döndü. Maça başlayan Beverley, Lin, Harden, Parsons ve Aşık beşi, bu sezon bir dakika bile oynamamıştı birlikte. Ama rotasyona Delfino'nun da katıldığı bu kısa beşin sahada yarattığı alan paylaşımı ve top dolaşımı, OKC'nin asla beklemediği kadar etkin bir takım sundu ikinci maçta. Takımın iki ana uzunu Ömer Aşık ve Greg Smith, maç boyunca 1 dakika bile aynı anda sahada olmadı. Daima bir uzun etrafında dört kısayla oynadılar. Smith ve Aşık gereksiz kalabalık yaratıp, kısaların drive alanlarına çıkmadı bu şekilde.

Daha önceki yazıda, Houston'un tıkanan hücumu açmak için kısa beşe dönmesi halinde, oyunun diğer tarafında ezileceğini söylemiştim. Daha fazla yanılamazmışım. Tam tersi oldu. OKC'ye 57-40'lık çılgın bir ribaund üstünlüğü sağlamakla kalmadılar, toplam 18 de hücum ribaundu aldılar maç boyu.

Hücumun temel parçası James Harden, ilk maçta Thunder savunmasına karşı ciddi biçimde zorlanmış ve 20 sayıda kamıştı. Son maçta parke üzerinde bulduğu hareket alanı, 36 sayı atmasında ana faktördü. Çembere yaptığı penetrelerden tam 27 sayı buldu. Yaptığı asistler üzerinden 8 sayı daha geldi. Oysa ilk maçta çembere saldırarak yalnızca 8 sayı bulabilmişti Harden.

Rockets'ın smalball tercihi Harden'a daha fazla alan yaratılmasındaki ana etmendi. Dilerseniz örneğimize bakalım.

Parsons sol forvetten ortaya gelecek. Ömer Aşık ve James Harden ona perdeleme yapıyor. Delfino ve Beverley kenarlarda. Savunmacılarını da ister istemez dışarıya çekiyorlar. Bu sayede ortadaki üçlünün hücumu şekillendirmek ve bir şeyler yaratmak için yeterli alanı mevcut.

Perdelemeden sonra Ömer Aşık içeriye devriliyor (Fotoğraftaki oku Ibaka'nın üzerinden geçmesin diye kısa kestim. Aşık'ın içeriye hareketlendiğini gösteriyor). Harden ise pas almak için dışarıya açılıyor. Uygun bir fırsat olursa top Parsons'tan Aşık'a inebilir. Ama Harden'ın elleri daha güvenli bir tercih.

Şu şablonda iki oyuncu dip çizgilerde. Parsons da pastan sonra halen dışarıda. İçeride sadece Aşık var. Thunder savunmasının ortasında açılan boşluk dikkatinizden kaçmıyordur. Oraya gecenin adamı Harden hareketlenecek. İşte ilk maçta çok az bulduğu ve sürekli fırsatını beklediği hareket alanı. #Spacing

Bingo! Takımın 4 kısasından biri (Harden) atışı kullanan isim, diğer üçü ise sahayı çok iyi açmış vaziyette. Tamamı dış şut sokabilecğei için, savunmacıları, Harden'ın üzerine yardım getirme konusunda tereddüt ediyor. Harden  ise penetre üzerinden atışı buluyor ve iki sayı!

Houston, bu ve benzeri oyunları sayesinde fazlasıyla yakın atış buldu ve boyalı alan sayılarında Thunder'a 50-30'luk ciddi bir üstünlük sağladı.

OKC, geçtiğimiz yılki final serisinde kısa beşle oynayan Miami Heat'e karşı ciddi sıkıntılar yaşamış ve kendi iki uzunlu beşini sahada tutabilmenin yollarını bulamamıştı. Oradaki ana sorun, Heat'in kısa beşinin kendilerine savunma rotasyonlarında yarattığı problemlerdi. 

Benzer bir sıkıntıyı Houston maçında da yaşadılar. Yukarıdaki örnekte tek uzunun Ibaka olduğu dört kısalı beşlerini görüyoruz. İki uzunla oynadıkları zaman ise ligin en iyi savunmacısı[1] Serge Ibaka'nın yardım savunması meziyetleri ciddi anlamda saha dışına itiliyor.

Burada da Houston'un kısa beşine karşı Thunder'ın iki uzunlu beşine bakalım. Top Harden'da. Ömer Aşık perdelemeyle Chandler Parsons'u içeriye kaçıracak. Olabilirse bir pas, olmazsa aşağı inmeye devam edecek Parsons. Perkins, Ömer'i savunuyor. Çember savunmasının en önemli oyuncusu Ibaka ise, Rockets dört kısayla oynadığı için kısa bir oyuncuyla eşleşmek zorunda. Delfino ile kalıyor.

İyi bir spacing oluşturmanın ana kurallarından biri; iki şutör yine dipçizgilere açılıyor. Delfino bu maçta istediği gibi atamasa da (4/13 FG) önemli bir şut tehdidi olduğu için Ibaka da onula dışarı çıkmak zorunda. Parsons'a verilebilecek herhangi bir pas yok. Genç oyuncu, Harden'a hareket alanı açmak için aşağı inmeye devam ediyor. Harden'ın önündeki boşluğu daha burada görmeye başladık. Ömer perdeye geliyor ama Harden suyu gördü!

Perkins gibi yavaş ayaklı ve ağır bir uzunun perdelemeden çıkıp aşağı dönmesi uzun sürüyor. Ibaka ise Delfino'nun üzerinde kalmakla Harden'ın penetre yolunu kapamak arasında tereddüt yaşıyor. Harden, savunmacısı Sefolosha'yı geçtikten sonra boyalı alanda oldukça uygun durumda. Westbrook oraya yardım getirmek için savunmadaki adamı Parsons'u bırakıyor. Parsons ise dışarıya açılmaya devam ediyor. Delfino yapması gerekeni yaparak, dipte kalmayıp forvete çıkıyor. Harden, Ibaka tarafından drive yolu kapatılırsa topu Delfino'ya çıkarabilir, Westbrook tarafından riske edilen Parsons'u görebilir veya -Ibaka'ya defalarca tercih edeceği- Westbrook'un üzerinden pozisyonu kendi bitirebilir. Sonuncu seçeneği yapıyor ve Houston bir kez daha verimli bir hücumla sayıyı buluyor.

"Buraya kadar geldikten sonra kaybetmek çok sinir bozucu. Ama önümüzde daha uzun bir seri var." diye konuştu maçın ardından Chandlor Parsons. Farklı maçlar izlemedik. Evet, Houston sanki bir galibiyet almış gibi yazdım ama birkaç gün içerisinde gösterdikleri değişimden bahsetmesem olmazdı.

Kevin McHale, ilk maçtaki kötü tablodan sonra gerekli ayarlamaları yaptı ve Houston, Oklahoma City gibi bir takımı yenmenin, saha avantajını evine götürmenin kıyısına geldi. Evlerinde oynayacakları iki maç öncesinde, hem doğru düzenin farkına vardılar hem de OKC'nin yenilmez olmadığını gördüler. Bakalım Scott Brooks üçüncü maç öncesi ne değişiklikler yapacak.

Not: Rockets son çeyrekte alan savunmasından hiç fena verim almadı doğrusu. OKC, son periyottaki üç top kaybını da alan savunmasına karşı yaptı. Üçüncü maçta bu tercihi daha fazla görebiliriz.