Spurs - Warriors #2

Sanırım son zamanlarda hayatta en çok keyif aldğım şey Golden State'i izlemek. Aldığım hazzı sözcüklerle tarif etmem olanaksız.

Warriors beklentileri fazlasıyla aştı. Burada olmalarını kendileri dahil kimse beklemiyordu. Bu nedenle üzerlerinde pek baskı yok. Oynadıkları oyundan son derece keyif alıyorlar ve izleyenlere inanılmaz keyif veriyorlar.

Sinyal ilk maçta gelmişti aslında. Golden State'in Denver serisinden beri devam eden maçı sonlandıramama, öndeyken vurup geçememe sorunu yine hortlamasa seri şu anda 0-2 bile olabilirdi. İlk maçın son dört buçuk dakikasında 16 sayı öndeydiler ama bunu koruyamadılar. İkinci maçta da iki defa 20 sayıyı görmelerine rağmen son bölümde yine kriz yaşadılar.

Steph Curry son dönemde Dünya'nın yedi harikasından biri değil; tek harikası! Ama bu maç sahneyi Klay Thompson'a bıraktı. İlk yarıda 7/8 üç sayı isabetiyle Kıta Avrupasının sabah karanlığında aşırı endorfinden tavanlara zıplamasını sağlayan genç oyuncu devreyi 29 sayıyla tamamladı. Bu, Popovich döneminde bir playoff maçının tek devresinde Spurs'ün yediği en yüksek rakam. Thompson'un kırdığı rekor ise, bir devrede 28 sayı, Steph Curry, 1. maç!

Gregg Popovich şöyle diyecekti maç sonrası: "Steph Curry ile Klay Thompson'un aynı maçta alev almaması büyük kibarlık."

Thompson aslında müthiş bir playoff geçirmiyordu. Özellikle Denver serisinde dış şutunda biraz zorlandığını da gördük. Normal sezonda yüzde 40 ile üçlük attıktan sonra Denver'a karşı yayın gerisinden yüzde 34 ile oynadı. İlk turun tamamı ve Spurs serisinin ilk maçında alır almaz kullandığı üç sayılarda 7/27 ile oynarken, dün gece bu tür pozisyonlarda 6/6 üçlük attı.

Klay Thompson için işler iyiye gidiyorken, Steph Curry ise alev alev geçtiği ilk turun ardından Spurs'e karşı kısa dönemlerde de olsa sorun yaşayabiliyor. İkinci maçta Danny Green tarafından savunulduğu dönemde 8'de sıfırla oynarken, diğer Spurs oyuncularının savunmasında 7/12 ile attı. Üzerinde Green varken hiç asist yapamadı ve iki kez top kaybetti. Ancak diğer oyunculara karşı dört asist üretti ve topu hiç kaybetmedi. İlk iki maç sonunda ise hücumda rakamlar Steph Curry için şöyle: Green tarafından savunulduğu dönemde saha içi isabeti 1/13. Diğer Spurs oyuncularına karşı ise yüzde 57 ile şut kullanıyor.

Ama Spurs, eşleşme problemlerinden ötürü Danny Green'i Steph Curry üzerinde istediği kadar kullanamıyor. Green'i Curry ile eşleştirdiğinizi düşünün. Leonard ise Klay Thompson'u tutmak zorunda. Bu sefer de Harrison Barnes'a Tony Parker kalıyor. Böyle olunca da Barnes, bu eşleşme avantajını kullanmaktan geri kalmıyor.

Burada açıklayacağım pozisyon, bir üst paragrafta değindiklerimle harfiyen aynı değil çünkü Warriors sahada iki uzunla yer alırken, Spurs tek uzunla oynuyor. Leonard, Carl Landry'i savunmakla görevli. Ginobili, Curry'nin üzerinde. Green de Klay Thompson'a gidiyor. Ama anlatacaklarım aynı bağlamda, zira Tony Parker'a Harrison Barnes kalmış.

Fark 15 sayı ama Spurs tam da bir seri yakalamak üzere bu esnada. Seyirci de havaya girmeye hazır. Barnes eşleşme avantajına hemen uyanıyor ve Curry yarı sahayı daha yeni geçerken heyecanla, sıçrayarak top istiyor.

Curry mismatch'i hemen görüyor ve topu Barnes'a indiriyor. Barnes, Parker'ı arkasına almış vaziyette. Hemen bire bire oynayacak. Aralarındaki boy farkı 15 cm. Kilo farkı ise 13. Kısacası Barnes'ın arkasında kalabilme ihtimali yok Parker'ın.

Barnes, Parker'ı iterek çembere yaklaşıyor ve dönerek müsait bir atış kullanıyor. Bu hücumla Spurs'ün serisi bitecek ve seyircinin de ateşi biraz sönecek. Barnes'a yardım getirebilen sadece Kawhi Leonard var, o da takımın dört kısayla oynaması nedeniyle Landry ile eşleştiği için. Ginobili (başka bir pozisyonda bu kişi Green veya Leonard da olabilir) Steph Curry'i bırakamıyor, bırakamaz! Spurs'ü ilk yarıda perişan etmiş Klay Thompson ise ters tarafta, dip çizgide bekliyor. Danny Green'in Harrison Barnes'a daha fazla yaklaşma ihtimali yok.

Uzun lafın kısası şu: Spurs, eşleşme problemlerinden dolayı, Curry'i, onu en iyi savunacak adamla tutamıyor.

Şimdi Oracle Arena'da muazzam bir seyirci önünde harika iki maç izleyeceğiz. Klay Thompson'un ikinci maçın ilk yarısında attığı 7/8 üçlük evlerinde gelse, seyirciler en üst kattan saha içi koltuklara falan atlardı herhalde!

Spurs'te işler çok iyi değil. Tony Parker, GSW savunmasının kendisini ve Duncan'ı nispeten özgür bırakıp, diğer oyuncuları kapatma eğilimde olduğunu düşünüyor: "Duncan ve ben her maç 20'şer şut atmaya devam edeceğiz. Warriors savunması buna izin veriyor."

Bu plan hiç de fena işlemedi şu ana kadar. Ducan ve Parker dışındaki Spurs oyuncuları ilk maçta 29/64, ikinci maçta ise 19/52 ile şut attı. Serinin geri kalanında ayağa kalkmak zorundalar.

Şu an işler Golden State'in istediği gibi gidiyor. Evlerinde çılgın iki maça hazır olun...