İki post aşağıda "Dr. Frankenstein" başlıklı bir yazı var. Kobe'nin dizini onaran, Brandon Roy'u basketbola döndüren müthiş doktor Peter Wehling'e değinmiştim orada. Kullandığı Orthokine ve Platelet Rich Plasma adlı tedavi yöntemlerinden bahsetmiş, LA Lakers doktoru Garry Vitti'nin konuya dair açıklamalarını içeren bir link paylaşmıştım.
Tabii bu tedavileri anlayabilmek için üst düzey bir tıp bilgisi gerekiyor. Konuyu moleküler biyomühendis bir dostumla konuştum ve bizim gibi sıradan insanların anlayabileceği düzeyde açıklamasını rica ettim. Sağolsun kafa karıştırmayacak bir dille anlatmaya çalıştı.
Kendisinin yazdıklarını aynen aktarıyorum:
"Dizin yapısında probleme neden olan bir etkiyi (ki bu bir protein birikimi kaynaklı iltihaplanma olarak belirtiliyor Kobe'nin durumunda) nasıl ortadan kaldırırız düşüncesinden gidilmiş tedavi yönteminde. Dizde interleukin birikimi söz konusu. Bu da o bölgede iltihaplanmaya neden oluyor. Wehling kandan bunun antagonisti olan proteini (zıt çalışan) alıyor. Bir takım başka moleküller de alıyor ve bazı işemler yapıyor (genetik manipülasyon). Ardından tedavi gerektiren bölgeye geri enjekte ediyor. Haliyle o da zıt çalışan interleukin proteini ile birleşiyor ve sorunlu bölgenin iltihaplanma etkisini ortadan kaldırıyor. Tedavinin kısaca özeti bu.
Bu yöntem yalnızca diz için uygulanan bir tedavi değil. Birtakım başka durumlar ve rahatsızlıklar için de belli gen tedavileri uyguluyor Wehling. Ancak mantık hep benzer ölçüde. Ortada probleme sebep olan bir yapısal bozukluk var ve bu, belli ölçüde bazı proteinlerin çok, az veya dengesiz olmasından kaynaklanıyor. Çözümü ise çoksa azatlma, azsa artırma, dengesizse dengesizliğini ortadan kaldırma mantalitesine dayanıyor.
Nasıl yapılıyor bu? İşte yukarıda bahsettiğim o proteinlere karşıt çalışan bazı maddeler ekleyerek veya çıkararak... Yani yenilikçi ve devrimsel nitelik taşıyan genetik değişimlerle."
Dr. Wehling'in iki tedavi yöntemi arasındaki fark |
Adamım üşenmeyip biraz da araştırma yapmış Peter Wehling hakkında. Dr. Frankenstein'ın farklı alanlardaki çalışmalarına "buradan" ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder