Dr. Frankenstein

Takip etme fırsatı bulamayan ve henüz öğrenmemiş olan varsa müjde! Brandon Roy basketbola geri dönüyor. Kendisini Minnesota formasıyla izleyeceğiz. Roy, yaşadığı ardı arkası gelmeyen diz sakatlıkları sonrasında, geçtiğimiz sezon başlamadan önce emekliliğini açıklamıştı. Basketbolu bıraktığında 27 yaşındaydı. “Henüz gencim. Ancak dizlerim 70 yaşındaki bir adamın dizlerinden farksız” diyordu oyuna veda ederken.

Emeklilik kararını dizlerinden geçirdiği sakatlıklar sonrası almıştı B-Roy. İki dizinde de kıkırdak kalmamıştı. En son ameliyatı sonrası geri dönüşünde, o sene şampiyon olacak Dallas’ın içine epey korku salmıştı neredeyse hareket bile edemiyor olmasına rağmen. Serinin 4. maçında son çeyrekte tam 18 sayı atıp, takımının maçı 23 sayıdan gelerek kazanmasını sağlamıştı. Rose Garden adeta yıkılmıştı. O nefis geceyi bir hatırlayalım:



Peki ne oldu da emekliliğinin bir yılı dolmadan geri dönmeye karar verdi Roy?

Son bir yıl içinde Peter Wehling adını duymuş olma ihtimaliniz hayli yüksek. Kendisi bir moleküler orptopedist. Almanyalı. İkamet yeri Düsseldorf.  Wehling, kıkırdak sorunlarını ve bunlara bağlı kireçlenmeleri tamamen iyileştirebilen Dünya üzerindeki tek kişi olduğunu iddia ediyor. Devrimsel ve yenilikçi bir tedavi tekniği geliştirmiş. Bu tedavi ABD’de henüz resmi olarak tanınmıyor ama bazı doktorlar Wehling’e gidip yöntemini öğreniyor. Orthokine ve Platelet Rich Plasma adlı iki tedavi yöntemi var. Bunu açıklayacak yeterli tıp bilgisine tabii ki sahip değilim ama Los Angeles Lakers doktoru Gary Vitti’nin tedavi hakkındaki detaylı bir açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

Peter Wehling, Papa II. Jean Paul’un doktoru. Andrew Bynum, Tracy McGrady ve önemli bir beyzbol yıldızı olan Alex Rodriguez gibi isimlerin de ona görünmüşlüğü var. Ama tüm gezegende en büyük çıkışını Kobe Bryant’ı tedavi ederek yaptı.

Peter Wehling
Kobe’nin durumu da Brandon Roy’a yakındı. Sağ dizinden geçirdiği sakatlıklar ve operasyonların ardından o eklemdeki kıkırdak neredeyse tamamen bitmişti ve kemik kemiğe değecek noktaya gelmişti. Kobe pek çok hareketi yapmakta zorlanıyordu ve 2010-11 sezonunu doğru düzgün antrenman bile yapamadan geçirdi. Ancak geçtiğimiz yaz iki defa Wehling’in kliniğini ziyaret etti ve mucizevi bir sonuç aldı.

Wehling, hastasından önce kan alıyor. Bu kanı manipüle ediyor ve içerisine bir takım kimyasallar ekledikten sonra bu karışımı hastadaki sorunlu bölgeye enjekte ediyor. (Dediğim gibi yukarıdaki linke bakarsanız daha iyi olur)

Kobe Bryant, Wehling’in operasyonu sayesinde bu sezon zamanı adeta 3-4 sene geri sarmış gibiydi. Koşabiliyor, sıçrayabiliyor, ani yön değiştirebiliyor ve acı duymuyordu. Bir önceki sezonun ardından yeniden antrenman yapmaya başladı ki güçlü kalması adına antrenmanları kaçırmaması gereken bir yaşta artık. Kendisi de yüzde 100 olarak iyileştiğini ve dizinin adeta yeniden yaratılmış gibi olduğunu söylecekti sezon ortasında.

Yalnız Peter Wehling’in Kobe’de uyguladığı tedavi Orthokine therapy idi. Brandon Roy’da ise durum biraz farklı. Onda dizden trombosit alındı ve bazı işlemlerden geçtikten sonra sorunlu bölgeye geri enjekte edildi. Yani bu Platelet Rich Plasma Therapy oluyor. (Yeniden, Vitti’nin açıklamasına bakmanızda fayda var)

Brandon Roy'un emekliyken en fazla takıldığı yer!

Brandon Roy, geri dönüş kararını açıklayana kadar, Peter Wehling’e göründüğü basında neredeyse hiç yer bulmadı. Şimdi o da -tıpkı Kobe gibi- dizlerinin oldukça iyi durumunda olduğunu söylüyor. Hatta “Yeterince iyi olduğumdan emin olmasam dönmeye çalışmazdım” dedi. Ancak bazı doktorlar yeterince umutlu değil. Kobe’nin dizinde az da olsa kıkırdak kaldığı için tedavinin mümkün olduğunu, ancak Roy’da hiç kıkırdak kalmadığı için onarılabilecek bir doku bile olmadığını söylüyorlar. Onlara göre Roy’un acısı bir ölçüde azaltılabilir ama sorun tamamen çözülemez. Zaman içinde problemin tekrar eski haline döneceğini düşünüyorlar.

Peter Wehling dâhiyane bir adam. Kısa süre içinde mucizevi işler yaptı. Kobe’nin neredeyse bitme noktasına gelen dizlerinde ve kariyerinde zamanı geri sarmış olması, Brandon Roy’u da eski günlerine döndürebileceğine dair umut veriyor herkese.

Wehling, geçen yaz adeta ölüyü diriltti. Brandon Roy’u da sağlığına kavuşturursa bir anlamda tanrıyı oynamış olacak. Roy’un durumu nasıl olacak şu an için bilinmez. Ama dahi doktor Peter Wehling, hiç şüphesiz, modern zamanlardaki Doktor Frankenstein…


Hiç yorum yok: