Hawks'ın Pacers Savunmasına Karşı Stratejisi


Selam...

Playoff'ta çok karşılaşır olduk. Ama hayat güzel, maçlar güzel. Umarım benim ritmim de böyle devam eder.

Bu gece Indiana ile Atlanta serinin ikinci maçına çıkıyor. Oldukça heyecanlı herkes. Atlanta ilk maçta rakibini tamamen düzen dışına iterek galip gelmişti. Bu akşam Pacers'ın nasıl bir ayarlama yapacağı merak konusu. Şehirden 0-2 ile ayrılmaları kimseyi şaşırtmayacak ilk maçta olanlardan sonra. Birazdan bu mevzuya bakacağız.


Indiana tam bir 90'lar takımı. Oyunu set hücumuna tıkayıp yarı sahada sizi dövüyorlar. Hücumlarında çokça post-up, bol pas ve görece az penetre var. Tempoyu çok artırmamaya, rakibi koşturmamaya çalışıyorlar. Oyunu yarı alana yıktıkları zamansa rakibe alacak nefes bırakmıyorlar.

Ama ilk maçta işler epey değişti. Hawks'ın tamamı dış şut tehdidi getiren beşi Pacers'ı düzenden tamamiyle çıkardı. Heat'i bile neredeyse kendi düzenine uydurup elemenin eşiğine gelen Indiana, tüm savunma kurgusunu kaybetti Hawks'a karşı.

Pacers takım halinde iyi savunma yapan bir ekip. Arkadaki adam kaymaları çok iyi. Takım genelde birbirine görünmez bir şekilde bağlıymışçasına savunma yapıyor. En arkadaki güvenceleri ise kaleci Roy Hibbert. Rakip oyuncu daha çembere hareketlenmeden Hibbert'ı gördüğü anda vazgeçiyor oraya gitmekten. 

Peki Roy Hibbert'ı oradan çıkarırsanız nolur? 

Hawks tamamı şutörlü beşiyle Hibbert'ın ve pota altındaki partneri David West'in oradan çıkarılırsa neler olacağını gösterdi bize ilk maçta. Pero Antic ve Paul Millsap, maçın çok büyük bölümünde yayın gerisinde oynadı ve savunmacılarını dışarıya çekerek boyalı alanı kısaların saldırısı için boşaltmaya çalıştı. İnanın ilk dört dakika boyunca Antic'in üç sayı içine adım attığını görmedim.


Atlanta daha maçın hemen başında niyetini gösterdi Pacers karşısında: Biz sizin uzunlarınızı dışarı çıkaracağız ve savunmanızın kurgusunu bozacağız.

Görselde Pero Antic üç sayı çizgisinin gerisinde ve Hibbert onun boş şut atmasına izin vermemek için kendisine yakın. Millsap ise Jeff Teague'e perdelemeye geliyor ve David West hemen arkada pozisyonu takip ediyor. Indiana'nın iki uzunu da çemberden uzak. Teague oradaki boşluğa saldıracak ve hiçbir engelle karşılaşmayacak.


İşte böyle.

David West savunma hatası yapıyor, kabul. Ligin en heybetli çember savunucularından Roy Hibbert potanın yakınlarında bile değil. Pero Antic'in müsait atış bulmasını engellemek için dışarıda.

Bir örnek daha...


Yine çok benzer bir pozisyon. Indiana maça kötü başladıktan sonra Roy Hibbert'ın savunmadaki eşleşmesi değiştirilmiş ve şu anda Millsap üstünde. Ama onun da şut tehdidi var ve Hibbert yine çembere yaklaşamıyor.

Yukarıdaki oyun bu kez farklı uzunun perdelemesiyle aynen tekrar ediyor. Perdeyi yapan kişi bu kez Antic. Onun savunmacısı Luis Scola da pozisyonu takip etmek için çemberin uzağında. Yani içerisi yine bomboş.

Teague bu kanalı da iyi görüp oraya saldırıyor.


Yine çok kolay bir turnike.

Roy Hibbert, Millsap'i bırakamdığından çemberi savunamıyor. Pacers boyalı alanına hücüm etmek yine çok kolay. Evet. Yıllardır en güçlü olduklara yere rahatlıkla girip çıkabiliyor şu anda Hawks.


Stratejiyi değiştirelim. Hibbert yardım savunmasına gitsin. Bir de öyle deneyelim hacı!


Hibbert savunmadaki aslî görevlerini yapamadı şu ana kadar. Çünkü hep şut riski var kendi adamını bıraktığında. Ama gördük ki böyle olmuyor. Biraz da her zamanki işlerini yapmaya çalışsın.


Yukarıdaki örnekten daha önce oynanmış bir pozisyon. Ama minik bir kurgulama yaptım örnekleri ayrıştırmak adına. Bunu daha geç gösteriyorum.

Paul Millsap sol forvette bire bir oynuyor Scola ile. Pero Antic yine dışarıya açılıyor gördüğünüz gibi. Millsap çembere giderken Roy Hibbert ya oraya yardıma gelip Antic'in şutunu riske edecek, ya da adamı üzerinde kalıp Millsap ile Scola'yı bire bir bırakacak.

Millsap başlıyor hareket dostlar.


Hoppaa...

Hibbert başka pek çok takıma karşı işe yarayacak şeyi yaptı. Diğer pek çok pivotu savunduğunda ona yapması tembihlenen hamleyi uyguladı ve Millsap'in drive'ına yardıma gidip orayı tıkadı. Ama Millsarp topu dışarıya çıkarıyor ve Antic bomboş pozisyonda üçlük atıyor.

İşler iyice içinden çıkılmaz bir hal aldı.

Hibbert'ın da kafası karışık. "Tekrarı izleyeceğiz ve savunmada zayıf halka olup olmadığımı göreceğiz." dedi geçtiğimiz gün. Kariyerinde ender yaşadığı türden bir paradoks.

Indiana, Miami Heat dahil herkese karşı kendi basketbolunu oynadı ve rakiplerine kendi istediklerini dikte etmeye çalıştı. Ama şimdi ciddi de bir karşıt görüş doğdu Pacers acaba kısa beşe dönmeli mi Hawks ile eşleşebilmek için diye. Konuyla ilgili ESPN de bir şeyler derlemişti bugün.


Herkes mi şutör abi bu takımda!?


Atlanta pota altı ikililerini değiştirdiği zaman işler değişebiliyor tabii. Takımın üçüncü uzunu Elton Brand (kendisi tam 20 dakika oynadı ilk maçta) hiçbir şut tehdidi getiremiyor ve sahayı açamıyor. Onun yanına bazen Mike Scott'u koyuyorlar. Brand'e göre daha iyi ama Millsap ve Antic sahadayken yaptıklarından mahrum kalıyor Atlanta.


Shelvin Mack dip çizgiden çembere gidiyor. Ama hemen yakınında Elton Brand olduğu için Ian Mahinmi onun üzerine çıkmak zorunda değil. Mack'in girdiği koridoru savunuyor. Brand dışarı çıkmayacak (çıksa da ciddi bir tehlike yaratmıyor) ve Mahinmi'yi yerinden oynatamayacaklar.

Benzer bir durum Luis Scola için de geçerli. Göreceli olsa da.


Mack içeriye girdi ama iki uzun üzerinde. Topu çembere atamadı çünkü potayı göstermediler. Doğru eli de bulamadı çünkü yeterince çalışma imkanı kalmadı kendisine. Ama Elton Brand yerinde Antic ya da Millsap olsaydı Mahinmi (veya o rotasyonda sahada olacak Roy Hibbert) oralarda dolaşamayacaktı.



Şutör uzunların sayısını azalttığınızda Pacers savunmasının performansının nasıl arttığına ilişkin bir örnek daha.

Millsap savunmacısını dirbblingle geçip çembere gitmeye çalışıyor. Ancak yine Elton Brand oralarda. Onu savunan Luis Scola, Millsap'ın drive'ı kesmekle Brand üzerinde kalmak arasında.

Arjantinli doğru tercihi yapacak.


Burada Millsap'in de hatalı olduğunu kabul edeceğim. ama savunmanın doğru iş yaptığını da söylemem lazım.

Şimdi Millsap, Mahinmi'yi geçti ve çembere gidiyor. Ama Brand dışarıya açılmadığı için Scola'yı yerinden oynatamadı. Scola sadece bir metre sola kayıp Millsap'in pentre yoluna çıktı ve burada yaptığı başarılı yardım savunmasıyla rakibine top kaybettiriyor.

Soru işareti olan yerde aradığımız adam boyalı alan civarında kuru kalabalık yapıyor.  Pero Antic olsa soru işaretinde olacaktı. Scola ona gelse Millsap çembere rahat gidecekti. Yok, Arjantinli yerinde kalsa yine boş üçlük yoldaydı.

Çok görsel kullandım. Umarım sıkılmadınız. İlk maç keyifliydi. Bu geceki maç da muhtemelen son derece iyi olacak. Indiana'nın savunmada yapacağı ayarlamaları merakla bekliyorum. Roy Hibbert, "Daha iyi tutmamız gereken birkaç adam var." demişti. Bu kadar kolay mı göreceğiz. Mike Budenholzer'ın repertuvarı da hiç fena değil!

Sanıyorum kazanan yine biz fanlar olacak.

İyi seyirler.

İso out!

Hiç yorum yok: